Alexandra Bukovčanová

19. septembra 2022

Fráza dňa – sandbagging

Naučte sa novú frázu a jej správne použitie. V Translate dbáme na správnosť terminológie a gramatiky, preto vám budeme pravidelne prinášať zaujímavé slovné spojenia alebo slovné hračky. Naučíme vás ich význam a správne použitie vo vete. Pravidelné používanie cudzieho jazyka je základom ovládania reči. Naším malým lingvistickým okienkom sa tak budeme snažiť obohatiť vašu slovnú zásobu a spríjemniť deň.

Dnes pre vás máme pripravené hovorové slovo používané najmä v športe – sandbagging.

Pôvodne sa začalo používať medzi lyžiarmi, ktorí lyžujú mimo upravených zjazdoviek – v EN tzv. freeskiers / freeriders. Postupne sa však rozšírilo do všetkých druhov športu.

Označuje účasť športovca na nejakom podujatí, v ktorom preukáže, že jeho zručnosti a schopnosti nadpriemerne prevyšujú výkon ostatných. Napríklad v prípade, keď sa profesionálny lyžiar zúčastní zjazdu rekreačných lyžiarov – mohli by sme povedať, že ostatní nemali najmenšiu šancu.

Príklad:

He put on his skies, prepared himself and sandbagged the competition.
I have never witnessed such adrenalin. We could say that he sandbagged the race and left everyone eat his dust.

Pozrite si toto neuveriteľné freeskiing video: AFTERGLOW

Sandbag –osoba, na ktorú musíte čakať a ktorá vás zdržuje (voľný preklad pri bežnom použití)

– ako podstatné meno a v situácii nespojenej so športom označuje sandbag osobu, ktorá vás spomaľuje a zdržuje vyslovene kvôli neochote spolupracovať alebo z neschopnosti chápať súvislosti

Príklad:

Quit being a sandbag and hurry up, I have been waiting for half an hour!

 

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.