6 vlastností dobrého korektora

Nie každý, kto pracuje s jazykom, je tiež vhodný adept na korektora. Hoci spisovatelia a prekladatelia musia ovládať gramatiku, dobrý korektor dokáže využiť mnoho ďalších vlastností, aby odviedol excelentnú prácu. Pochopenie znakov dobrého korektora vám pomôže, či už jedného hľadáte, alebo sa ním chcete stať.

Poukázať na chyby v slovách síce dokáže aj jednoduchý textový softvér, no ani zďaleka nevie nahradiť prácu, ktorú odvedie profesionálny korektor. Možno sa to nezdá, no korektúra je hotová veda. Čítanie textov pred publikovaním a hľadanie chýb je dôležité v tlači aj v online svete. Nenahraditeľné miesto má aj pri prekladoch textov, pri ktorých sa najčastejšie využíva korektúra rodeným hovorcom. Aké vlastnosti by teda mal mať dobrý korektor pravopisu a gramatiky?

Každý korektor gramatiky by mal byť puntičkár

Sústrediť sa na každý detail a rozpoznať chyby na míle ďaleko. To sú hlavné úlohy skvelého korektora, ktorému neunikne ani jeden preklep. Tí najlepší z nich sú zvyčajne rodení perfekcionisti, ktorí sa nezastavia, kým svoju prácu nedotiahnu do konca. Záleží im na tom, aby bolo všetko na svojom mieste, pretože vedia, že na maličkostiach záleží.

Dobrý korektor dokáže zachovať autorský štýl

Hlavne pri korektúre kníh a umeleckých textov vie dobrý korektor rozlíšiť medzi chybou a zámerom autora. Vie, že priama reč môže obsahovať nespisovné slová, uchováva jazykové prostriedky a svoje úpravy prispôsobuje zámeru textu. Výborný korektor sa dokáže vžiť do štýlu a charakteru autora, bez ohľadu na to, či ide o básnika alebo advokáta. 

Má vycibrené sústredenie

Aby mohol korektor odviesť dobrú prácu, musí sa vedieť sústrediť. Koncentráciu je potrebné trénovať a flexibilnú prácu manažovať tak, aby bola väčšina hotová vtedy, keď je človek najproduktívnejší. Dobrý korektor dokáže upriamiť pozornosť na svoju prácu a nenechá sa rozptyľovať. Vďaka tomu je korektúra rýchla, efektívna a presná.

Ochota učiť sa nikdy nevymizne

Vynikajúci korektor je ochotný investovať čas do vzdelávania, aby zabezpečil, že svojim klientom poskytuje čo najlepšie služby. Ak si niečím nie je istý, dokáže sa zastaviť a overiť správnosť svojho predpokladu. Jazyk a jeho pravidlá sa časom menia, do hry vstupujú nové technológie a postupy. Korektory by sa preto nemali spoliehať na to, čo sa naučili pred rokmi, ale aktívne vyhľadávať nové informácie.

Kontroluje všetko, čo prečíta, aj keď práve nepracuje

Gramatické chyby často udrú do očí aj tým, ktorí sa s jazykom veľmi nekamarátia. Rovnako aj dobrý korektor si všíma gramatické chyby v textoch nielen počas pracovnej doby, ale tiež pri čítaní článkov na internete, jedálnych lístkov či správ od priateľov. Nemôže si pomôcť, chyby na neho jednoducho vyskočia zo stránky a nedajú sa prehliadnuť.

Uvedomuje si, že chybu môže urobiť každý

Ak sa korektor povyšuje nad autora textu či dokonca svojich kolegov, je to veľký znak neprofesionality. Dobrý korektor vie, že chybu môže urobiť naozaj každý. Dokonca aj on sám. Preklepy či nespisovné výrazy berie ako výzvu, nie ako dôvod na výsmech. Okrem sebavedomia je to aj zdravá dávka pokory, ktorá korektorom pomáha vybudovať dobré profesionálne vzťahy.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.