Nízka cena za úradný preklad? Overte si prekladateľa

Úradné preklady, súdne preklady alebo preklady s pečiatkou označujú preklady dokumentov potrebných na úradné účely. Je nevyhnutné, aby tento druh prekladov overil súdny prekladateľ poverený Ministerstvom spravodlivosti. Tých sú na Slovensku stovky a svoje služby ponúkajú v rôznych cenových hladinách. V článku sa pozrieme na to, ako cena ovplyvňuje úradný preklad dokumentov.

Pridajte sa ku 10 871 podnikateľom, marketérom a manažérom a získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí.
Preskúmajte Translata Brífing
Žena držiaca úradné dokumenty

Čo riskujete, ak je za cena za úradný preklad príliš nízka?

Súdne alebo úradné preklady dokumentov nemôže vytvárať každý prekladateľ. Napriek opatreniam, ktoré obmedzujú počet poverených súdnych prekladateľov, je konkurenčný boj aj v tejto oblasti viditeľne prítomný.

Prekladateľské agentúry alebo samostatní prekladatelia často propagujú mimoriadne nízke ceny za súdne preklady, čím prilákajú množstvo ľudí, ktorí sa na prekladoch snažia výrazne ušetriť. Nízka cena úradných prekladov ale nesie svoje negatíva.

Množstvo jazykov, do ktorých môže byť dokument preložený

Ak sa rozhodnete pre najlacnejšiu prekladateľskú agentúru, overte si, na aké jazykové kombinácie sa avizovaná cena vzťahuje. Úradný preklad do angličtiny alebo nemčiny môže byť ponúknutý za mimoriadne nízku cenu, no preklad do iných jazykov môže byť predražený.

Čas, za ktorý bude úradný preklad vyhotovený

Ak vás zahraničný úrad vyzve k predloženiu súdneho prekladu rodného listu, zmluvy či výpisu z obchodného registra, pravdepodobne budete chcieť túto situáciu vyriešiť čo najskôr. Nevýhodou mnohých lacných súdnych prekladov je čakacia doba, po ktorej bude preklad skompletizovaný. Dôvodom môže byť vysoký dopyt alebo nedostatok súdnych prekladateľov, ktorí s agentúrou spolupracujú. O pár eur vyššia cena v renomovanej prekladateľskej agentúre rozhodne stojí za hladký a rýchly priebeh celého procesu.

Skryté poplatky

Nízka cena za úradný preklad sa môže značne navýšiť, ak je cenník prekladateľskej agentúry nejasný alebo nekompletný. Pred tým, než sa zaviažte k platbe za vykonanú službu, zistite čo všetko cena zahŕňa. Bude súdny preklad zviazaný so všetkými dokumentami, ktoré úrad vyžaduje? Je v cene zahrnuté doručenie dokumentu? Budete si musieť priplatiť za expresné vybavenie prekladu? Pred objednaním úradného prekladu majte jasno v tom, aká bude výsledná cena tejto služby.

Žiadne alebo nesprávne poradenstvo

Ak sa v povinnostiach a podmienkach súdnych prekladov nevyznáte, prekladateľská agentúra vám môže poskytnúť dodatočné poradenstvo. Na dobrého prekladateľa sa môžete obrátiť s akýmikoľvek otázkami alebo nejasnosťami. Nízka cena v niektorých prípadoch naznačuje horší zákaznícky servis a teda žiadne, alebo nesprávne či zavádzajúce poradenstvo.

10 871 odberateľov

Newsletter Translata Brífing: Získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí

Pravidelná dávka inšpirácie pre efektívnejšiu prácu s cudzími jazykmi

Prihláste sa k odberu

Kedy bude za úradný preklad cena vyššia?

Ak si nie ste istí, aká cena za úradný preklad značí kvalitné a bezpečné služby, urobte si vlastný prieskum medzi agentúrami. Cena, ktorá sa rovná alebo prevyšuje priemernú cenu úradných prekladov, môže zahŕňať niekoľko bonusových služieb a výhod, napriklad:

Prekladateľská agentúra s dlhoročnými skúsenosťami zabezpečí kvalitný úradný preklad akéhokoľvek dokumentu. Certifikovaná prekladateľská a tlmočnícka agentúra Translata vyhovie vašim požiadavkám v každom prípade. Obráťte sa na nás, napíšte nám alebo zavolajte a my vám obratom zašleme koncovú cenovú ponuku šitú na mieru vašim potrebám.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.