Translata Brífing – marec 2022

Pôvodne boli úvodné slová oveľa veselšie. V duchu udalostí ostatných dní čelíme pocitom, ktoré sme si ešte pred pár dňami nevedeli predstaviť. Stojíme na strane Ukrajincov a Ukrajiniek v hrdinskom boji za slobodu a právo na vlastný štát. Obsah Brífingu pre všetkých milovníkov jazykov sme sa rozhodli venovať nášmu východnému susedovi - Ukrajine a ukrajinskému jazyku. Veríme, že Vám aspoň trochu spríjemníme deň.

Mnemotechnická pomôcka

Zapamätajte si, ako správne používať slová von, vonku

S používaním správneho tvaru slov von a vonku Vám pomôže sledovanie zhody v otázke a odpovedi.

Zapamätajte si, že samohlásky a spoluhlásky na konci musia sedieť v otázke aj odpovedi.

Kam? = von (spoluhláska v otázke i odpovedi)

Kde? = vonku (samohláska v otázke i odpovedi)

 

Rozšírte si slovnú zásobu

obroda

žen. r.

dodanie al. získanie nových síl, osvieženie, obrodenie, obnova: hospodárska, spoločenská, politická, národná, kultúrna, umelecká

Zvládnite konverzáciu v ukrajinčine

Vedieť viesť aspoň jednoduchú konverzáciu v ukrajinskom jazyku sa stalo v ostatných dňoch veľmi hodnotnou zručnosťou. Stiahnite si dokument, ktorý prehľadným spôsobom vysvetľuje ukrajinskú abecedu, výslovnosť a konverzáciu v rôznych situáciách.

Otvoriť dokument

 

#HovormeSpisovne

Dnes alebo dneska?

dnes, hovor. i dneska prísl.

Súčasťou spisovnej slovenčiny sú aj hovorové slová, ktoré sa najčastejšie používajú v hovorovom prejave. Do odborných textov či úradnej komunikácie hovorové slová nepatria.

Príslovka ,,dneska” je spisovná, no patrí do neformálneho prejavu. V prípade formálnej komunikácie má prednosť neutrálny tvar ,,dnes”.

Príklad:

Zastavte boje na Ukrajine ešte dnes! Dneska je ten čas vrátiť sa odkiaľ ste prišli.

 

Toto ste o cudzích jazykoch netušili!

Ukrajinský jazyk je ruštine podobný menej, než si myslíte

Ukrajinčina patrí medzi najkrajšie jazyky sveta. Na jazykovej súťaži, ktorá sa v roku 1934 uskutočnila v Paríži, sa umiestnila za taliančinou ako druhý najmelodickejší jazyk sveta. Keď sa pozrieme na slovnú zásobu, najväčšiu podobnosť má s bieloruským jazykom (84 % všeobecnej slovnej zásoby), poľštinou (70 %), slovenčinou (68 %) a ruštinou (62 %).

Zdroj: speakua.com

Ukrajincom stačí jediné slovo na odhalenie ruských nepriateľských skupín

Internetom sa šíri konverzácia zajatého ruského vojaka, ktorý sa neúspešne snaží vysloviť ukrajinské slovo ,,palyanytsia”. Ide o pomenovanie tradičného ukrajinského chleba, ktoré zjavne Rusi nedokážu vysloviť. Toto slovo sa stalo jedným z tých, ktoré Ukrajincom pomáhajú identifikovať ruské prieskumné skupiny.

Prehrať video

 

Nová rubrika:

do sveta knih

O autorke

Romanka je integrálnym členom tímu lokalizačných manažérov, ktorý realizuje komplexné multijazyčné prekladové projekty pre klientov s nadnárodným pôsobením. Jej cit pre jazyky a písané slovo je výnimočný. Každý týždeň publikuje knižné recenzie okom kritika a nadšenca literatúry zároveň. Jej osobný rekord je 112 prečítaných kníh za rok.

Šče ne vmerla i ne vmre

Vo štvrtok 24. februára sme sa všetci prebudili do inej Európy – Európy vo vojne. Putinovský režim naplno a otvorene zaútočil na našich východných susedov. Už nejde len o ruských „dovolenkárov“ na Kryme, ale o vojenskú inváziu v plnom rozsahu. Navyše, Rusko sa za týždeň premenilo z autoritárskeho štátu na totalitný fašistický režim, s vlastným newspeakom a zatváraním disentu. Ako k tomu došlo?

Mnohých tento vývoj prekvapil, knihy nám však ponúknu odpoveď: vyzdvihnúť by som chcela najmä dve knihy nižšie.

Šče ne vmerla i ne vmre je rozhovor poľského reportéra Pawła Smoleńského s Jurijom Andruchovyčom, ukrajinským básnikom a hudobníkom, ktorý sa zúčastnil protestov na majdane. Andruchovyč v roku 2015 predpovedal pre Ukrajinu aj Európu ťažké desaťročie, pretože pokiaľ bude Rusko vedené človekom, ktorý sníva o veľkom impériu v sovietskom rozsahu a pretláča tieto myšlienky do kolektívneho myslenia národa, Ukrajina musí byť v stálej bojovej pohotovosti. Bohužiaľ, vidíme, že v posledných dňoch došlo k eskalácií tohto myslenia aj agresie. Putin otvorene hlása, že Ukrajina ako štát je omyl a Ukrajinci sú len pomýlení Rusi. Paradoxne tým však dosahuje presný opak – v Ukrajincoch vzbudzuje ešte väčšie národné povedomie, čo tiež Andruchovyč predpokladal.

Druhá kniha, ktorá by v týchto dňoch mala byť povinným čítaním, je Cesta do neslobody od amerického historika Timothyho Snydera, ktorý sa dlhodobo venuje regiónu strednej a východnej Európy. Snyder vo svojej práci presne odhaľuje a pomenúva protofašistické tendencie putinovského režimu, ktoré sa v posledných dňoch naplno rozvinuli a odhalili pred celým svetom. Snyder operuje s vlastným konceptom „politiky večnosti“ – ide o tendencie autoritárskych režimov obracať sa do minulosti, hľadať staré krivdy, robiť z nich problémy súčasnosti a vytvárať si nepriateľov, pred ktorými vie národ ochrániť len silný vodca, ktorý nepodlieha demokratickým procesom a ktorý sa nespochybňuje. Pre Putina je týmto nepriateľom najmä Európa. Nie NATO – Putin sa v skutočnosti nebál vojenského útoku, vedel veľmi dobre, že NATO by na Rusko bez vážneho dôvodu nezaútočilo. Oveľa väčším ohrozením je pre Putina demokracia, sloboda slova, sloboda jednotlivca a ľudské práva. K týmto hodnotám sa dlhodobo hlási Ukrajina a aj preto musela byť napadnutá. Som presvedčená, že Putin sa tentokrát prerátal.

-romi-


Skutočný líder vedie príkladom, nie silou.

leader vs boss

Zdroj: Facebook

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.