Translata Brífing – október 2022

Pozdravujeme Vás z agentúry Translata a prajeme príjemné čítanie! ;)

Pridajte sa ku 8 000 podnikateľom, marketérom a manažérom a získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí.
Preskúmajte Translata Brífing

V novom Translata Brífingu sa dozviete:

Užite si príjemné čítanie.

 

Téma mesiaca

Lokalizačné inžinierstvo je kľúč k najvyššej možnej úspore času a nákladov klienta

Eichler quote-nl

Predstavte si, že odošlete agentúre súbory, ktoré potrebujete preložiť. Ešte skôr, než sa projektový manažér a prekladateľ pustia do realizácie projektu, putujú dokumenty k lokalizačnému inžinierovi.

30 minút práce lokalizačného inžiniera dokáže klientovi ušetriť polovicu ceny a prekladateľovi minimálne deň práce.

Prejsť na článok

 

To najužitočnejšie z nášho blogu

Všetko, čo potrebujete vedieť o prekladateľských technológiách v najkomplexnejšej príručke na trhu (E-book)

Stiahnite si najkomplexnejšiu príručku o prekladateľských technológiách a zistite, ako zjednodušujú prácu s viacjazyčným obsahom.

Stiahnuť e-book

Prípadová štúdia ZAJO: Prevzali sme úlohu lokalizačného oddelenia a klientovi ušetrili 22 % nákladov

Možno aj pod Vaše pohodlie pri výletoch na hory či športových aktivitách sa podpisuje oblečenie z dielne slovenskej značky ZAJO.

Zdolávame kľukaté chodníčky prekladových projektov až na samý vrchol, čím klient získal viac času na iné úlohy a kvalitné preklady s nižšími nákladmi.

V prípadovej štúdii sa dozviete, ako pomáhame spoločnosti ZAJO vďaka lokalizovaným prekladom dostať ich odolné a funkčné produkty k milovníkom prírody a športu až v 16 krajinách.

Prečítať prípadovú štúdiu

 

fraza dna - canary in the coalmine

  • Doslovný preklad: kanárik v uhoľnej bani
  • Voľný preklad: upozorniť na nebezpečenstvo, varovať, vystríhať

Frazeologizmus „canary in the coalmine“ pochádza z konca 20. storočia, keď americkým či britským baníkom robili v baniach spoločnosť kanáriky sediace v klietkach. Pýtate sa, čo také malé a nevinné stvorenia robili v obrovskej a nebezpečnej bani?

Kanáriky slúžili v baniach ako tzv. „alarmy“. Ak došlo k úniku toxických plynov, ktoré človek nedokázal zachytiť, boli to práve kanáriky, čo na to doplatili. Nevládny či mŕtvy kanárik znamenal, že niečo nie je v poriadku a baníci sa musia čo najskôr dostať z bane von.

O tejto skutočnosti sa môžete presvedčiť, napríklad, aj v niektorých katastrofických filmoch, kde ako symbol nebezpečenstva slúži práve letiaci kanárik.

Príklady:

  • Many people participate in drug testing experiments run by pharmaceutical companies. They serve as canaries in the coalmine for the rest of population.
  • Global warming is the world´s canary in the coalmine for humans.

Chceli by ste dostávať nové frázy dňa priamo do e-mailovej schránky? Prihláste sa k odberu rubriky FRÁZA DŇA cez tlačidlo nižšie.

Chcem sa prihlásiť


Nie je inžinier ako inžinier. Lokalizačný inžinier je majster efektivity a uvoľňuje ruky celému tímu i klientovi. 😉

Screenshot_1

Zdroj: New Engineer

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.