Stačí nórčina na to, aby ste rozumeli ďalším severským jazykom?

V očiach bežného Slováka sú všetky severské štáty zajedno. Sú charakteristické studeným podnebím, dlhými tmavými nocami, vysokými cenami potravín, no o to vyššími platmi a lukratívnym životným štandardom, v akom sa im žiaden z amerických či ázijských štátov nemôže rovnať. Sú si však podobné aj v jazyku?

nórčina

Severské jazyky v Európe aj vo svete

Znalosť anglického jazyka je v dnešnej dobe prakticky nevyhnutná. Nie len mladí, ale aj staršie ročníky, ktoré sa počas školských čias trápili ruštinou a nemčinou, vyhľadávajú kurzy angličtiny. S angličtinou sa dorozumiete kdekoľvek, snáď len s výnimkou veľkých a národnostne hrdých štátov, akými sú Francúzsko a Rusko, no i tam sa jedná skôr o predstieraný prejav nadradenosti a v konečnom dôsledku sa s angličtinou dozviete všetko, čo potrebujete vedieť. Na čo však mnoho Slovákov zabúda je, že vyše 20 miliónov Európanov rozpráva severogermánskymi jazykmi. Všetkým škandinávskym jazykom kraľujú nórčina, švédčina a dánčina. 

Podobnosť nórčiny a iných škandinávskych jazykov

Nóri, ako jediný z troch veľkých škandinávskych národov, žili v istých fázach svojej histórie pod nadvládou susedov. 400 rokov v Nórsku panovala Dánska nadvláda. Ak je váš záujem o  jeden zo škandinávskych jazykov poháňaný záujmom ovládnuť všetky severské jazyky, nórčina je z časového hľadiska najvýhodnejšia. Iste, naučiť sa plynule nórsky nebude jednoduché, nakoniec však využijete svoje poznatky na to, aby ste rozumeli aj Švédom a Dánom. Niet divu, že porozumieť dánčine je po perfektnom ovládnutí nórčiny tak prosté. Jedným z typov spisovnej nórčiny, uprednostňovaný drvivou väčšinou Nórov, Bokmål, je totiž zreformovaná verzia dánčiny

Porozumieť písanému textu je pomerne jednoduché, problém pre neskúseného žiaka Nórčiny vzniká vtedy, keď nadíde čas porozprávať sa s Dánom. Oba národy totiž takmer identický text vyslovujú diametrálne odlišne. So švédčinou sa zas nórčina zhoduje vo fonológii a slovnej zásobe, čo z nej činí najideálnejší štartovací škandinávsky jazyk pre zanieteného samouka. 

Tlmočenie a preklady z nórčiny

Na svete existuje pomerne málo odborníkov na škandinávsku kultúru a jazyk, ktorí by ovládali viac než jeden severogermánsky jazyk. Švédsko, Nórsko i Dánsko sa pravidelne umiestňujú na vrchných priečkach rebríčkov týkajúcich sa ekonomickej vyspelosti, úrovne zamestnanosti a podobne. Prítomnosť týchto krajín na svetovom trhu je významná, z čoho vyplýva, že aj preklady a tlmočenie do nórčiny sa stávajú žiadanými. Odpoveďou prekladateľskej agentúry Translata na tento dopyt je spolupráca so skúsenými prekladateľmi nórčiny a ďalších severských jayzkov.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.