Dánčina - mladšia sestra nórčiny

Najmenší škandinávsky štát, no zároveň jedno z najvytrvalejších kráľovstiev na svete, aj to je Dánsko. Jeho jazyk, kedysi vo forme vikingských rún, sa po kristianizácii spojil s latinkou a začal nadobúdať tvary, s akými sa dnes stretávajú Dáni či zahraniční študenti tohto severogermánskeho jazyka. V súčasnosti dánčinou hovorí zhruba 5 a pol milióna ľudí.

Dánčina, jazyk plný dialektov

Dodnes zostáva dánsky jazyk rozbitý na 30 dialektov, takže stretnúť sa s dánskymi titulkami v dánskom filme nie je žiadna rarita. Okrem 30 dialektov oficiálneho dánskeho jazyka sa používa aj faerčina a grónčina, germánske jazyky, ktoré radíme do skupiny severských jazykov

S oficiálnou formou dánčiny to tiež nie je práve jednoduché. Je rozdelená do troch skupín podľa miesta využitia: západná, východná a ostrovná. Tieto tri dialekty sú najpoužívanejšie a rozvetvujú sa do ďalších podskupín. Dánčina do veľkej miery vychádza z nórčiny a až do roku 2009 bola oficiálnym jazykom Grónska. Vzhľadom k úzkej spojitosti s ostatnými škandinávskymi jazykmi je vysoký predpoklad, že ak už jeden z týchto jazykov ovládate, dohovoríte sa aj po dánsky.

Zaujímavosti, s ktorými sa stretneme v dánskom jazyku

V Dánsku sa runové písmo starých Vikingov používalo, i keď striedmo, až do 19. storočia. Na rozdiel od latinky v dánskej abecede dodnes o tri znaky naviac. Sú to tieto tri podivuhodné, typicky severské písmená: Æ, Œ, Å

Okrem rozšírenej abecedy sa dánčina môže pochváliť ešte jednou anomáliou, s ktorou sa pri väčšine európskych jazykov nestretneme. Rozlišuje iba dva rody. Zaujímavejšie je, že ani jeden z týchto rodov nemožno označiť za mužský či ženský. Dánčina pozná iba všeobecný a stredný rod. Možno vás prekvapí aj škrípavý zvuk samohlások, kedy sa v dánčine slabika rozdelí buď na sekciu s vysokým stupňom alebo naopak na sekciu s nízkym stupňom. 

Dánsky jazyk v literatúre

Keby sa vás niekto spýtal, či poznáte nejakého známeho dánskeho spisovateľa, asi by ste pokrútili hlavou. Pritom je Hans Christian Andersen jednou z najikonickejších postáv dánskej, ale aj svetovej literatúry. Jeho literárne umenie zhmotnené v čarokrásnych rozprávkach si našlo cestu do mnohých domácností po celom svete a šírilo tak povedomie o malom dánskom kráľovstve. 

Preklad z a do dánčiny

Potrebujete preklad zmluvy či právnych dokumentov z dánčiny, alebo chcete expandovať na nový trh a hľadáte preklad marketingových textov do dánčiny? Spoľahnite sa na agentúru Translata, ktorá pôsobí na prekladateľskom trhu už 15 rokov. Stačí, ak nám zašlete prílohu s textom určeným na preklad a cenová ponuka prekladu vám bude doručená zdarma. Ponúkame nielen preklady do dánčiny a z nej, ale na výber máte z viac než 70 jazykových kombinácií.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.