Marec – mesiac knihy: prečo ho tak voláme + tipy na kvalitné čítanie

Tretí mesiac v roku sa dlhé roky spája s knihami a čítaním. Marec – mesiac knihy si pamätáme už zo školských lavíc, no podpora záujmu o knihy je dnes rovnako dôležitá, ako v minulosti. Viete, prečo sa mesiacom knihy stal práve marec a komu vďačíme za rozšírenie literatúry na Slovensku?

Prečo voláme marec mesiac knihy?

Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou, no nebolo tomu vždy tak. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť. Práve v tom období vznikol marec mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.

Kto bol Matej Hrebenda

Matej Hrebenda bol ľudový spisovateľ a šíriteľ slovenskej a českej knihy. Narodil sa aj zomrel v marci. Počas svojho života sa venoval zbieraniu kníh a čítanie mal rád aj napriek tomu, že celý život trpel silnou poruchou zraku. Na svojich cestách zachraňoval výtlačky pred pálením či vyhodením. Martin Hrebenda okrem kníh zbieral aj ľudové piesne či rozprávky a prispel k vybudovaniu viacerých knižníc. Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matici slovenskej a prvému slovenskému Gymnáziu v Revúcej. 

História kníh a čítania na Slovensku

Historicky najstaršou dochovanou knihou na území Slovenska je Bardejovský katechizmus z roku 1581. Napísaný bol v slovakizovanej češtine. Tak ako v celej Európe, aj u nás slúžili prvé knihy na šírenie náboženského myslenia. V priebehu niekoľkých storočí sa stali symbolom vzdelania a kultúry

Časom menili svoj tvar aj obsah. Postupne sa stávali dostupnejšími a vďaka národným obroditeľom, akým bol aj Hebreda, stúpal záujem o čítanie medzi širokou verejnosťou. Dnes máme na Slovensku viac než 1 500 vydavateľstiev a zhruba 40 % populácie patrí medzi aktívnych čitateľov

Tipy na kvalitné (nielen) jazykovedné knihy

Tento rok máme vďaka lockdownu ešte viac času na čítanie, než kedykoľvek predtým. Prečo ho nevyužiť naplno? Prinášame vám knižné tipy z oblasti lingvistiky, literatúry a slovenského jazyka, ktoré vám v marci spríjemnia voľný čas.

Knižná séria Jazykovedné štúdie vydavateľstva VEDA

Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied prináša čitateľom knižnú sériu Jazykovedné štúdie, ktorá sa v desiatkach publikácií zaoberá vznikom, vývojom aj sociálnymi aspektmi jazyka.

Nigel Watts: Umenie písať

Praktická a inšpirujúca príručka pre začínajúcich spisovateľov, ktorá vám umožní zvládnuť celý proces písania od prvotnej myšlienky, štruktúry textu, zápletky, dialógy až po oslovenie vydavateľstva.

Ľubor Králik: Stručný etymologický slovník slovenčiny

Stručný etymologický slovník prináša informácie o pôvode viac ako 10-tisíc výrazov zo súčasného spisovného slovenského jazyka. Pre všetkých ktorí sa radi niečo dozvedia o slovenčine.

Daniela Müglová: Komunikácia, tlmočenie, preklad alebo Prečo spadla Babylonská veža?

Knižka o tom, ako komunikujeme slovom, gestom alebo činom a čo všetko ovplyvňuje vzájomné dorozumievanie. Popisuje tiež úskalia prekladu a tlmočenia.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.