Zopár menej známych zaujímavostí o rôznych jazykoch

Pomerne často sa v našich končinách šíri mýtus, že pre anglicky hovoriacich je slovenčina jedným z najnáročnejších jazykov. Nie je to však pravda. Ktoré jazyky sú teda skutočne najťažšie? Ktoré znejú najzmyselnejšie? A ktoré sú najstaršie?

jazyky-obrazok-v3

Ktoré jazyky sú najstaršie?

Mnohé pôvodné jazyky sa zachovali až dodnes, iné by ste v bežnej komunikácii hľadali márne.

Medzi zachované staré jazyky, ktorými sa vo svete hovorí aj v súčasnosti, patria napríklad:

Zoznam všetkých jazykov, z ktorých prekladáme, si môžete pozrieť TU.

Ktoré jazyky sú najpoužívanejšie?

Napriek tomu, že na svete existuje až 7 000 rôznych jazykov, viac ako polovica obyvateľstva Zeme hovorí jedným z 23 najpoužívanejších jazykov. Asi len málokoho prekvapí, že na vrchole tohto pomyselného rebríčka je angličtina. Používa ju viac ako 1,5 miliardy ľudí. Na druhom mieste je čínština, ktorá je materinským jazykom viac než 980 miliónov ľudí, čo je absolútne najviac zo všetkých jazykov. V globále čínštinu používa až 1,2 miliardy ľudí. V prvej desiatke najrozšírenejších jazykov sú ešte španielčina, nemčina, francúzština, arabčina, ruština, portugalčina, japončina a hindčina.

Francúzština, angličtina či španielčina sú zároveň považované aj za najpríťažlivejšie jazyky. Okrem nich by sme však v prvej desiatke našli aj podstatne exotickejšie jazyky, akými sú napríklad jorubčina či samojčina.

10 871 odberateľov

Newsletter Translata Brífing: Získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí

Pravidelná dávka inšpirácie pre efektívnejšiu prácu s cudzími jazykmi

Prihláste sa k odberu

Hovoríte niektorým z najťažších jazykov?

Americký inštitút Foreign Service Institute roztriedil jazyky podľa náročnosti do 5 hlavných kategórií. Pri posudzovaní náročnosti bola kritériom ich odlišnosť od angličtiny. Do prvej kategórie boli zaradené jazyky, ktoré sa najviac podobajú angličtine a ich naučenie sa by malo trvať v priemere približne 6 mesiacov. Do tejto skupiny patria napríklad svetové jazyky ako francúzština či španielčina, ktoré vychádzajú z latinčiny, ale tiež švédčina, holandčina a dánčina.

V druhej kategórii je nemčina a naši zvyšní susedia patria spolu so slovenčinou do tretej kategórie. Výnimku však tvorí maďarčina, ktorá je zaradená ešte o kategóriu vyššie.

Najmenej sa angličtine podobajú jazyky z ďalekej Ázie a Blízkeho východu, napríklad kórejčina, čínština, japončina a arabčina. Tie sú teda zaradené až v piatej kategórii. Ich naučenie trvá anglicky hovoriacemu približne 88 týždňov.

Zopár zaujímavosti na záver

„Len ľudia dokážu do prekladov a tlmočenia vniesť emóciu, rozum a absolútnu presnosť.“

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.