Jazykovedné okienko - napadlo mi / napadlo ma

napadlo-mi-napadlo-ma-2

I keď sú myšlienky niekedy naozaj nebezpečné, nemusíte sa báť, že by vás nejaká napadla. J Pokiaľ myšlienke nenarastú končatiny a nepremení sa z abstraktnej veci na hmatateľnú žijúcu osobu alebo zviera, nikdy vás fyzicky nenapadne.

Sloveso napadnúť sa používa v troch významoch:

Ak teda chceme povedať, že nám nejaká myšlienka prišla na um, použijeme hovorový výraz napadlo mi. Ak však hovoríme o fyzickom útoku, použijeme výraz napadlo ma (zviera).

Správne použitie:

„Napadlo mi, aby sme dnes večer išli do lesa. Ach, ale čo, ak nás tam napadne medveď?“

Jazykovedná čerešnička na záver

Už ste si upratali „šifoner“?

Leto odišlo, prišla jeseň a s ňou nastal ten správny čas na „výmenu šifonera“. Ak bývate na východnom Slovensku, alebo sa u vás doma používa šarišské či spišské nárečie, už asi tušíte, o čom hovoríme. „Šifoner“ označuje úložný priestor, konkrétne pre skriňu či šatník. Preto, ak vám niekedy povedia, aby ste sa zložili do šifoneru, nech vám ani nenapadne namieriť si to, napríklad, na záchodky. 🙂

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.