Thajčina: fakty a zaujímavosti

Thajčina patrí do skupiny jazykov, ktoré sa nazývajú tajsko-kadajské jazyky. Táto skupina je rozšírená v južnej Číne, Laose, Mjanmarsku a samozrejme v Thajsku. Okrem dialektov je thajčina rozdelená aj na jazykové varianty, ktoré sa používajú v rôznych spoločenských situáciách.

Pridajte sa ku 10 871 podnikateľom, marketérom a manažérom a získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí.
Preskúmajte Translata Brífing

Thajsko: história a zaujímavosti

Thajsko je jednou z najpopulárnejších destinácií v Ázii. Krajina o rozlohe viac ako 500 000 km2 má takmer 66 miliónov obyvateľov. Susedí s Kambodžou, Laosom, Malajziou a Myanmarom. Thajsko je jedinou krajinou v tejto oblasti, ktorá nebola nikdy kolonizovaná Európanmi. Hlavným mestom Thajska je Bangkok – Mesto anjelov. Kráľovstvo je členené na provincie. 

Krajina si zachovala nádherné chrámy – vaty, ktorých je v dnešnom Thajsku 27 000. Najrozšírenejším náboženstvom v krajine je budhizmus. Zaujímavosťou je, že prevažná väčšina mužov strávi istý čas života v kláštore. Medzi najvýznamnejšie oslavy v Thajsku patria oslavy Nového roka, ktorý sa oslavuje od 12. do 14. apríla.

Thajsko môžete poznať aj pod starším názvom Siam. Práve odtiaľto pochádza názov pre siamské mačky. Obyvatelia Thajska veria, že dvojica siamských mačiek prinesie šťastie mladomanželom. V roku 1811 sa v tejto krajine narodili prvé známe siamské dvojičky na svete. Thajský jazyk, thajčina, sa niekedy označuje ako siamčina. 

Obyvateľstvo

75 % populácie tvoria etnickí Thajčania, ktorí pôvodne žili v provincii Yunnan v dnešnej južnej Číne. Do Thajska sa sťahoval aj veľký počet Číňanov, prevažne kvôli obchodu. Krajina má dlhú históriu v udeľovaní azylu rôznym menšinovým skupinám zo susedných krajín, ktoré utiekli zo svojho domova kvôli politickým alebo etnických dôvodom. Krajinu osídľujú aj horské kmene, minoritné skupiny žijúce v hornatých oblastiach severného a západného Thajska.

Thajčina a jej použitie

Thajčina je tajsko-kadajský jazyk, ktorým hovorí asi 65 miliónov ľudí hlavne v Thajsku, na ostrovoch Midway, v Singapure, v Spojených arabských emirátoch a USA. Štandardná thajčina je hlavným vzdelávacím a vládnym jazykom, ktorým sa hovorí v celom Thajsku. Norma je založená na centrálnom thajskom dialekte a zapisuje sa v thajskej abecede

Pred tisíckami rokov, dokonca ešte skôr, ako sa objavili veľké kráľovstvá Thajska a jeho susedných krajín, existovali kmene, ktoré hovorili spoločným jazykom. Tento jazyk sa označuje ako jazyk Tai. Z pôvodného domova na juhu Číny cestovali kmene po polostrove juhovýchodnej Ázie. Okrem svojej kultúry sem priniesli aj svoj jazyk.

Ten sa začal miešať s jazykmi domorodých kmeňov a postupne vyvíjať. Oblasť, v ktorej sa v súčasnosti nachádza Thajsko, neskôr tvorilo niekoľko kľúčových kráľovstiev. Ich vzájomné súboje a rozširovanie hraníc viedlo k ďalším zmenám v jazykoch. Utvorili sa tri hlavné varianty: severný, stredný a juhozápadný jazyk Tai. Z poslednej skupiny neskôr vznikla laoština, thajčina a niekoľko ďalších jazykov.

Súčasná thajčina stanovuje rôzne spôsoby, ako osloviť ľudí, aby hovorca prejavil určitú mieru rešpektu voči osobe, s ktorou sa rozpráva. V jazyku sú častice, ktoré je možné pridať na koniec vety pre uznanie sociálneho postavenia človeka alebo na vyjadrenie názoru hovorcu na to, čo opisuje. Niektoré slová dokonca používa iba thajská kráľovská hodnosť, čím sa vytvára „kráľovský jazyk”.

Dialekty

V Thajsku existujú štyri hlavné dialekty, ktoré zodpovedajú južnej, severnej, severovýchodnej a centrálnej oblasti krajiny. Existuje tiež niekoľko menších thajských dialektov ako Phuan a Lue, ktorými hovoria iba málo početné skupiny obyvateľov. V Thajsku taktiež žijú rôzne etnické menšiny a kmene, ktoré používajú vlastné jazyky. Tie však s thajčinou nesúvisia.

Thajská abeceda

Thajská abeceda bola pravdepodobne odvodená alebo silno ovplyvnená staromhmerskou abecedou. Tradícia hovorí, že ju vytvoril kráľ Ramkhamhaeng v roku 1283. Thajská abeceda sa používa na zápis thajčiny, sanskrtu, pálčiny a mnohých menšinových jazykov, ktorými sa v Thajsku hovorí. Thajská abeceda používa 44 spoluhlások a 15 základných znakov pre samohlásky.

Preklad do a z Thajčiny

Thajčina jedným zo 70 jazykov, do ktorých prekladáme oficiálne i súkromné dokumenty. Jazykové kombinácie zabezpečujú skúsení prekladatelia a rodení hovoriaci, ktorí sa postarajú o kvalitu a presnosť vášho prekladu. Bez ohľadu na to, či ide o úradné, marketingové alebo odborné texty, môžete sa spoľahnúť na prekladateľské služby agentúry Translata.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.