Vianočné tradície a zvyky v zahraničí

Každá kultúra, ktorá slávi Vianoce, má aj svoje vlastné tradície a zvyky. Zdobenie vianočného stromčeka či spievanie kolied sú vo svete pomerne rozšírené, no pre niektoré krajiny sú typické aj menej známe sviatočné tradície. Prečítajte si, ako najkrajšie sviatky v roku oslavujú vo svete.

Vianočné zvyky v Rakúsku: kadidlá, betlehemy a vianočné trhy

Slávenie Vianoc v Rakúsku sa príliš nelíši od iných stredoeurópskych krajín, za zmienku ale rozhodne stoja tradičné vianočné trhy, Weihnachtsmärkte. Krásne zdobené ulice, stánky remeselníkov a predajcov, vôňa vareného vína a vianočná hudba spoločne vyčarujú tú pravú sviatočnú atmosféru. Medzi zaujímavé staršie tradície patrí Rauhnächte. 12 nocí okolo Vianoc pália niektorí ľudia v domoch kadidlo, zmes vonných živíc a byliniek. Veria, že tento zvyk udržuje z domu zlých duchov a nešťastie. Tradičným symbolom Vianoc v rakúsku je aj vyrezávaný betlehem, nemecky Weihnachtskrippe

Vianočné zvyky v Taliansku: darčeky nosí deťom Befana

V talianskom folklóre nosí darčeky stará žena menom Befana, podobne ako Ježiško alebo Santa Claus. Deti v Taliansku navštevuje v predvečer sviatku Zjavenia Pána (5. január), aby im zaplnila ponožky sladkosťami a darčekmi. Na severe Talianska a v Ríme môžete počas Vianoc počuť koledy pastierov zampognari hrajúcich na gajdách. Do dedín schádzajú zo svojich domov v horách, často odetí v tradičných vlnených plášťoch. Po rodinnej večeri mnoho Talianov smeruje na polnočnú omšu do miestneho kostola. 

Vianočné zvyky v Anglicku: pantomímy a stretnutia starých priateľov

Tradičné pantomímy nazývané Pantos sú zábavnou groteskou pre celú rodinu. Tieto hry občas vychádzajú z tradičných rozprávok, ako Popoluška alebo Peter Pan. Hoci sú pre nás Vianoce prevažne spojené s oslavou v kruhu rodiny, v Anglicku sú tradíciou aj stretnutia starých priateľov v baroch, zväčša po štedrovečernej večeri. Zaujímavosťou je, že ak chcete v Anglicku povedať „veselé Vianoce”, namiesto známeho výrazu Merry Christmas môžete zvoliť zaužívaný výraz Happy Christmas.

Vianočné zvyky v Španielsku: najväčšia vianočná lotéria

Podobne ako v Taliansku, ani v Španielsku nepoznajú Ježiška. Darčeky nosia traja múdri muži, teda Reyes Magos. Ich príchod 6. januára oslavuje obrovský sprievod v uliciach miest, odkiaľ Reyes Magos rozhadzujú sladkosti do davov ľudí, ktorí sa na oslavu prišli pozrieť. Počas vianočného obdobia sa oslavuje ešte jeden sviatok, a to Deň bláznov. Vo väčšine krajín pripadá na 1. Apríla, no v Španielsku ho oslavujú 28. decembra. Počuli ste už o španielskej vianočnej lotérií? El Gordo patrí k najväčším lotériám na svete, každoročne sa do nej zapoja milióny ľudí. 

Vianočné zvyky v Japonsku: romantická večera v KFC

Vianoce sa v Japonsku oslavujú len niekoľko desaťročí, niet sa preto čo diviť, že tradície majú modernejší nádych. Namiesto bohatej hostiny v rodinnom kruhu oslavujú Japonci Vianoce najčastejšie v KFC. Okrem vyprážaného kurčaťa si radi pochutia aj na vianočnom koláči nazvanom Kurisumasu keki. V Japonsku sú Vianoce známe skôr ako deň šírenia radosti, než ako náboženská slávnosť. Štedrý deň, teda Kurisumasu ibu, sa považuje za romantický sviatok podobný Valentínu. 

Vianočné zvyky v Rusku: Dedo Mráz so Snehulienkou

Vianoce v Rusku sa zvyčajne slávia 7. januára podľa juliánskeho kalendára. Vianočné stromčeky boli zakázané až do roku 1935, keď sa zmenili na „novoročné“ stromy. Nový rok je veľkým časom na míňanie peňazí, veľa jedla a pitia. Darčeky deťom nosí Dedo Mráz (v ruštine známy ako „Ded Moroz“ alebo Дед Мороз). Vždy ho sprevádza pomocníčka Snehulienka (Snegurochka). Keď sa objavia, rozsvieti sa hviezda a ďalšie svetlá na vianočnom stromčeku. Tradičným pozdravom pre šťastný nový rok je „S Novym Godom“.

Oslavy vianočných sviatkov sa často spájajú so starými tradíciami a poverami, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Mnohé z pôvodných názvov slávnostných obradov dnes už v slovníkoch nenájdeme. Ak narazíte na neznámy cudzojazyčný výraz, môžete sa spoľahnúť na preklad úradných dokumentov. Aj vďaka nim môžu vianočné tradície naďalej prežívať v modernom svete.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.