Naučte sa povedať „Šťastný nový rok“ v cudzích jazykoch

Nový rok oslavujeme takmer rovnako na celom svete, no novoročné blahoželania sa líšia od krajiny ku krajine. Či už trávite sviatky v cudzine alebo chcete priateľom popriať šťastný nový rok v ich rodnom jazyku, poradíme vám, ako povedať „šťastný nový rok” v 10 svetových jazykoch.

Nemčina

Ak chcete niekomu po nemecky povedať „Šťastný nový rok“, môžete použiť frázu Frohes neues Jahr. Niektorí Nemci uprednostňujú kratšiu verziu a jednoducho použijú Frohes neues. Ďalšou nemeckou frázou je Gesundes neues Jahr, v preklade znamená „Zdravý nový rok“. Tento pozdrav budete počuť najčastejšie vo východných regiónoch Nemecka vrátane Drážďan a Norimbergu.

Ruština

Nový rok je najoslavovanejším sviatkom v Rusku, dokonca predbehol aj Vianoce. Najpoužívanejším pozdravom je СНовым Годом!, teda „Šťastný nový rok”. Počas decembra môžete v Rusku započuť aj С наступающим! – túto frázu používajú Rusi niekoľko dní pred Novým rokom, znamená „Šťastný nový rok, ktorý čoskoro príde“.

Fínčina

Vo Fínsku sa oslavy Nového roka, podobne ako u nás, sústredia hlavne na Silvester alebo uudenvuodenaatto, teda posledný decembrový deň. Ako povedať popriať šťastný nový rok po fínsky? Hyvää uutta vuotta!

Čínština (mandarínska čínština)

Obdobie čínskeho nového roka alebo Sviatkov jari nemá presný dátum, zvyčajne pripadá na obdobie medzi 21. januárom a 20. februárom. Jeho oslavy začínajú vždy prvým dňom prvého lunárneho mesiaca čínskeho kalendára a končia pätnástym dňom, známym ako Sviatok lampiónov. Ak chcete oslavovať tieto sviatky aj vy, nezabudnite všetkým zaželať 新年 快乐 / 新年 快樂 (Xīnnián kuàilè), v doslovnom preklade „novoročné šťastie”.

Portugalčina

V Brazílii pripadá koniec kalendárneho roka na letné obdobie, väčšina osláv sa preto presúva na pláž. Existuje mnoho formálnych aj neformálnych fráz, ktoré sa s týmto sviatkom spájajú. „Šťastný nový rok” môžete považovať za univerzálnu formulku, portugalsky sa povie Feliz Ano Novo!

Dánčina

Slávnostná noc na Silvestra v Dánsku odštartuje každý rok príhovorom kráľovnej Margaréty II. Dáni tiež tradične oslavujú Nový rok množstvom ohňostrojov. Ak ich chcete zaželať šťastný nový rok, môžete povedať Hav det godt nytår!, alebo skrátene Godt nytår!

Španielčina

V Španielsku započujete formálnejšie prianie ¡Feliz Año Nuevo!, alebo zjednodušene ¡Feliz Año!. Na vianočných pohľadniciach môžete nájsť aj želanie ¡Te deseo una feliz navidad y un próspero año nuevo!, teda „Želám ti veselé Vianoce a prosperujúci nový rok”. 

Taliančina

Mnoho Talianov rado oslavuje Silvestra ohňostrojmi, festivalmi, táborákmi, koncertmi a večierkami. V Taliansku je najrozšírenejší krátky pozdrav Buon anno! – „Šťastný rok!”. Šťastný nový rok môžete zaželať aj frázou Felice anno nuovo

Maďarčina

Maďarský Szilveszter je veľmi podobný tomu nášmu. „Šťastný nový rok” sa po maďarsky povie Boldog új évet!, použiť môžete aj frázu Boldog új évet kívánok! – „Prajem ti šťastný nový rok”.

Japončina

V Japonsku sa kladie veľký dôraz sa vhodné oslovenie ľudí, ktorých stretnete. Obdobie začiatku nového roka nie je výnimkou. Minimálne od 1. do 3. januára je slušné pozdraviť Akemashite omedetou gozaimasu (formálne), alebo Akemashite omedetou (neformálne). Obe frázy znamenajú „Šťastný nový rok”. Pred Silvestrom môžete pozdraviť Yoi otoshi o omukae kudasai (formálne) alebo Yoi otoshi o! (neformálne), čo znamená „Prajem vám, aby ste mali dobrý nový rok“.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.