Ako môžu prekladatelia predchádzať vyhoreniu?

Práca prekladateľa je mentálne náročná. Prekladatelia pracujú ako nezávislí profesionáli bez kolektívu kolegov, neustále sa vzdelávajú a často čelia tlaku či hraničným termínom. Dlhodobé preťaženie sa skôr či neskôr podpíše na psychickej pohode. Ako sa starať o svoje duševné zdravie pri tomto náročnom povolaní?

Rozpoznajte včas prvé príznaky vyhorenia

Keď sme pripravovali článok o výzvach v prekladateľskom sektore v roku 2022 a rozprávali sme sa s prekladateľmi, jeden z nich otvoril zaujímavú tému. Ako výzvu vníma predchádzanie vyhoreniu. ,,Práca prekladateľa je veľmi uniformná – príde do svojej kancelárie alebo pracovne, položí si vedľa seba hrnček s kávou či čajom, ruky položí na klávesnicu a práca začína. Po pár hodinách niečo zje, občas sa napije a po skončení pracovného dňa, počas ktorého je potrebné dodržať viac či menej striktných termínov, odchádza domov. Poznám naozaj veľmi veľa prekladateľov, ale je ich len zopár, ktorí sa komerčnému prekladateľstvu venujú celý život. Konštantnú motiváciu treba neustále niekde nachádzať,” hovorí prekladateľ František Vaško.

Pri takomto monotónnom každodennom fungovaní je čoraz ťažšie hľadať zdroje motivácie, ktoré by dopĺňali zásoby energie. Bez zásahu je vyhorenie len otázka času.

Vyhorenie môžeme opísať ako stav emocionálneho, duševného a fyzického vyčerpania, ktoré vzniká vplyvom dlhodobého preťaženia či stresu. ,,Postupne dochádza k energetickej stagnácii, práca prestáva uspokojovať, prichádzame o ideály, nadšenie a záujem o prácu, ktorá je enormne vyčerpávajúca,” vysvetľuje psychiater a psychoterapeut MUDr. Martin Ondrejkovič z Ligy za duševné zdravie.

Vyhorenie sa podpisuje na zníženej produktivite, pocite bezmocnosti, beznádeje či cynickosti, čo môže dospieť do štádia, keď si poviete, že už tejto práci nemáte čo dať.

Aké myšlienky a pocity sa spájajú s vyhorením?

Vyhorenie nie je stav, ktorý pocítite náhle. Rozvíja sa postupne, pokojne aj dlhé mesiace, keď nevenujete pozornosť varovným signálom a včas nezasiahnete.

Ako predchádzať vyhoreniu

Sociálna opora v blízkych či komunite s podobným zameraním

V živote potrebujeme ľudí, s ktorými sa môžeme podeliť o pocity radosti i nepohody. Rodina, priatelia či okruh profesionálov z odboru, ktorí majú podobné problémy, sú ochotní vás vypočuť, venovať vám plnú pozornosť, poradiť, poskytnúť konštruktívnu spätnú väzbu či nezištne pomôcť, je dôležitý faktor predchádzania vyhoreniu.

Počúvajte svoje telo

Telo dokáže s pevnou vôľou a sebazaprením aj nemožné, no keď je toho priveľa a zásoby energie sa nestíhajú dopĺňať, vyberie si svoju daň. Komunikuje cez rôzne príznaky a snaží sa nás primäť, aby sme mu dopriali čas na regeneráciu. Ak sa opakovane nedokážete plne zotaviť z choroby alebo máte narušený spánok, je na čase počúvať signály tela, ktoré si pýta pauzu alebo zmenu.

Poznajte svoju hodnotu

Je ľahké spadnúť do kolotoča porovnávania sa s inými. Pochybnosti o tom, či svoju prácu robíte dobre, sa môžu objaviť v sekunde, napríklad, keď si na sociálnych sieťach čítate o úspechoch iných kolegov z odboru. Každý z nás má za sebou iný príbeh, v aktuálnom momente ho ovplyvňujú rôzne životné okolnosti.

Poohliadnite sa, akú cestu ste doposiaľ prešli a vďaka akým zručnostiam a kvalitám ste sa dopracovali až do tohto momentu. Vaša práca nie je menej hodnotná len preto, že nespôsobila rozruch na sociálnych sieťach. Napokon, vždy môžete klientov požiadať o spätnú väzbu a získať tak lepšiu predstavu o tom, akú hodnotu im prinášate.

Nastavte si reálne ciele

Zvládanie neprestajného tlaku na výkonnosť, prekonávanie samých seba i očakávaní ostatných, je z dlhodobého hľadiska neúnosné. Podľa výskumu asociácie nezávislých profesionálov IPSE až 78 % ľudí na voľnej nohe vo Veľkej Británii pracuje aj na dovolenke. Ochrana pred vyhorením si vyžaduje spomalenie, odpútanie sa od práce, venovanie času odpočinku a premýšľaniu. Buďte k sebe úprimní a reálne zhodnoťte svoje kapacity, keď budete mať nutkanie prijať ďalší veľký projekt na úkor voľného víkendu.

Objavujte aj ďalšie možnosti, ako sa starať o svoje duševné zdravie, ktoré budú vyhovovať vášmu životnému štýlu a pomôžu vám cítiť sa lepšie. Prekladateľstvo je krásna práca, ale tak ako aj iné veci v živote, musí zapadať do celkovej skladačky, ktorá nás drží v duševnej pohode.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.