Čo je nové na trhu s aplikáciami na preklad reči?

Aplikácie na preklad reči pomáhajú odbúravať bariéry medzi ľuďmi, ktorí nerozprávajú rovnakým jazykom. Na rozdiel od klasických prekladačov umožňujú rýchly preklad hovoreného slova, prípadne poskytne aj slovník a transkripciu rozhovorov. Aplikácia na preklad textu a reči sa zíde hlavne na cestách do zahraničia.

Trh so speech-to-speech prekladom zaznamenáva veľký nárast. Predpokladá sa, že do roku 2025 bude jeho ročná miera rastu až vo výške 10 %. V predchádzajúcom článku sme sa zamerali na niektoré užitočné prekladateľské aplikácie, ktoré vám pomôžu s prekladom textov aj hlasových záznamov. Dnes sa pozrieme na to, čo sa v aplikáciách na preklad reči zmenilo a kam smerujú súčasné trendy.

Google Assistant poslúži aj ako aplikácia na preklad reči

Na konci roka 2017 predstavila spoločnosť Google svoje prvé slúchadlá, ktoré umožnili využívať Google Translate v reálnom čase. Ukázalo sa však, že táto služba bola k dispozícii iba pri použití Pixel Buds s telefónom Pixel. Teraz majú túto možnosť viaceré zariadenia a všetky slúchadlá či reproduktory, ktoré dokážu pracovať s Google asistentom. Jednoducho spustite režim tlmočníka hlasovým pokynom, napríklad „Hey Google, interpret from Polish to Slovak”, alebo „Hey Google, turn on interpreter mode”. Ako si môžete všimnúť, Google Assistant zatiaľ nevie po slovensky, no preklady z/do slovenčiny mu nerobia problém.

Využívanie umelej inteligencie v Google Translate

Google plánuje v nadchádzajúcich rokoch pridať do svojej aplikácie Google Translate funkciu prepisu v reálnom čase. Očakáva sa, že táto funkcia umožní používateľom nahrávať zvuk v jednom jazyku a nechať ho extrahovať do iného jazyka. Vývojári sľubujú tiež presnejší a rýchlejší preklad s ohľadom na kontext konverzácie. Funkcia je stále v štádiu prototypu, no spoločnosť už túto technológiu predviedla na AI konferencii v San Franciscu. Je to síce pôsobivé, netreba ale zabúdať, že umelá inteligencia môže robiť pri preklade chyby a nedokáže nahradiť profesionálnych prekladateľov.

10 871 odberateľov

Newsletter Translata Brífing: Získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí

Pravidelná dávka inšpirácie pre efektívnejšiu prácu s cudzími jazykmi

Prihláste sa k odberu

Aplikácia na preklad textu z fotky podporuje viac jazykov

Pri Google Translate ešte zostaneme. Po poslednom update podporuje viac než 100 jazykov, vrátane menej obvyklých jazykov ako Paštština, Xhosa alebo Kurdčina. Do okamžitých prekladov kamery je prvýkrát zabudovaná aj technológia Neural Machine Translation (NMT). Poskytuje presnejšie a prirodzenejšie preklady, ktoré znižujú chyby v určitých jazykových kombináciách až o 55 – 85 %. Väčšinu jazykov je možné stiahnuť do mobilného zariadenia, vďaka čomu môžete aplikáciu používať aj bez pripojenia na internet.

iTranslate dostupný aj pre Android

iTranslate je šikovná aplikácia, ktorá dokáže automaticky rozpoznať, akým jazykom hovoríte. Tento pomocník bol pred časom dostupný iba pre zariadenia so systémom iOS, dnes je už dostupný aj v Google Play pod názvom iTranslate Translator & Dictionary. Táto aplikácia na preklad hovoreného slova podporuje viac ako 100 jazykových kombinácií. Zároveň prináša mnohé preddefinované frázy, ktoré vám uľahčia konverzácie v cudzom jazyku. V platenej verzii je dostupná aj transkripcia rozhovorov, takže sa k nim môžete neskôr vrátiť.

Najnovšia aplikácia na preklad textu od Apple funguje aj offline

iOS aplikácia na preklad textu a reči s názvom Translate funguje s 11 jazykmi aj bez internetového pripojenia. To znamená, že ho môžete využiť aj v prípade, ak chcete ušetriť dáta alebo nemáte signál. Aplikácia je určená na prekladanie krátkych viet, nie celých webových stránok alebo dokumentov. Rozhranie je jednoduché a obsahuje výber jazyka, textové pole a tlačidlo nahrávania, ako aj niekoľko ďalších widgetov, ako sú obľúbené položky a slovník.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.