Toto sú najlepšie aplikácie na učenie sa jazykov

Existuje veľké množstvo aplikácií, ktoré premenia váš smartfón alebo tablet na učebnú pomôcku. Obzvlášť užitočné budú pre tých, ktorí sa chcú naučiť cudzí jazyk, alebo sa v ňom zdokonaliť. Poznáte tie najlepšie aplikácie na učenie sa jazykov?

Overené metódy učenia sa cudzieho jazyka doma

Svoje jazykové zručnosti môžete trénovať oveľa zábavnejšou formou, než memorovaním slovíčok a študovaním školských učebníc. Doma sa spoľahnite na jazykové aplikácie, ktoré vám umožnia vypočuť si výslovnosť slov, vyplniť rôzne kvízy a dokonca aj četovať s rodenými hovoriacimi. Pomôžu vám zapamätať si slová či frázy hravou a interaktívnou formou, vďaka ktorej sa väčšina študentov naučí cudzí jazyk rýchlejšie a jednoduchšie.

10 871 odberateľov

Newsletter Translata Brífing: Získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí

Pravidelná dávka inšpirácie pre efektívnejšiu prácu s cudzími jazykmi

Prihláste sa k odberu

Najlepšie aplikácie na učenie sa jazykov

Hľadanie ideálnej jazykovej aplikácie vám uľahčíme výberom tých najobľúbenejších. Sú vhodné pre všetkých domácich samoukov i pre tých, ktorí radi využijú podporu lektorov alebo rodených hovoriacich.

1. Duolingo

Len ťažko by ste hľadali zoznam jazykových aplikácií, na ktorom by chýbalo Duolingo. My sme sem známu aplikáciu so zelenou sovou zaradili preto, že ako jedna z mála nevyžaduje znalosť angličtiny – využiť môžete českú jazykovú verziu. Desiatky kurzov pomáhali zostaviť rodení hovoriaci, vďaka čomu sa cez Duolingo môžete učiť aj menej rozšírené jazyky, akými je svahilčina alebo esperanto. Vývojári urobili z učenia sa jazyka zábavnú hru, v ktorej môžete stratiť životy za chybné odpovede a získať odmeny za tie správne.

2. HelloTalk

Ak vás vypĺňanie testov príliš nebaví, svoje jazykové zručnosti môžete rozvíjať priamo v rozhovoroch. HelloTalk vás spojí s ľuďmi z celého sveta. Komunikovať s nimi môžete prostredníctvom textových alebo hlasových správ, v rámci ktorých môžete navzájom kontrolovať svoju gramatiku a výslovnosť. Jazyk sa teda neučíte sami, ale s pomocou rodených hovoriacich.

3. Memrise

Aplikácia Memrise je zameraná prevažne na európske jazyky. Kombinuje zvukové nahrávky, obrázky, text a mnemotechnické pomôcky, vďaka ktorým si výrazy jednoduchšie zapamätáte. Poslúži hlavne cestovateľom, pretože okrem jazykov sa vďaka Memrise môžete zdokonaliť aj v prírodovede, geografii alebo histórii.

4. Mango

Mango je robustná aplikácia, ktorá vám otvorí dvere až k 70 svetovým jazykom. Výhodou je, že softvér sa prispôsobuje tempu vášho učenia a lekcie sú prístupné aj v offline režime. Výučba je zameraná hlavne na začiatočníkov. Okrem slovnej zásoby, gramatiky a výslovnosti vám aplikácia umožní absolvovať špeciálne kurzy, vďaka ktorým sa oboznámite s kultúrnymi rozdielmi medzi krajinami.

5. MosaLingua

MosaLingua predstavuje komplexný zdroj pre množstvo jazykov ako francúzština, španielčina či taliančina. Môžete sa rozhodnúť pre štandardný vyučovací program alebo si vybrať niektorý z konkrétnych tematických balíčkov. Ak ste si už v cudzom jazyku prešli základmi a chcete sa zdokonaliť v konkrétnych oblastiach, môžete sa do toho okamžite pustiť. V učení vám pomôžu aj dialógy, ktoré ilustrujú situácie z reálneho života.

6. Busuu

Busuu vyniká najmä tým, že používatelia si môžu prispôsobiť svoje štúdium ich konkrétnym cieľom, či už ide o cestovanie, podnikanie alebo osobný záujem. Každý jazykový kurz je podrobný a dobre štruktúrovaný (zahŕňa slovnú zásobu, gramatiku aj kultúrne nuansy).
Aplikácia kladie dôraz na praktické jazykové zručnosti, štruktúruje kurzy podľa skutočných životných situácií, vďaka čomu je možné slovnú zásobu aj frázy okamžite používať.

Zaujímavou funkciou Busuu je možnosť zaznamenávať svoje odpovede a získať spätnú väzbu od rodených hovorcov. V porovnaní s inými aplikáciami má však obmedzený výber jazykov a kvalita sa líši v závislosti od zvoleného kurzu​​.

7. Drops

Interaktívna aplikácia sa zameriava predovšetkým, ak si chcete rozšíriť svoju slovnú zásobu. Nejde však o nezáživné memorovanie slov, ale aktívnu prácu s nimi pomocou vizuálne atraktívnych a zaujímavých päťminútových lekcií, napríklad počúvanie zvukových nahrávok, porovnávanie obrázkov s výrazmi zo slovnej zásoby a preskupovanie častí slov v správnom poradí. Nevýhodou je, že sa nezameriava na precvičovanie gramatiky alebo výslovnosti a bezplatná verzia obmedzuje denný čas štúdia na päť minút​​.

8. Triplingo

Triplingo je menej o učení sa jazyka od základov a viac o praktickom používaní jazyka špecificky pre cestovateľov, s ktorou sa môžu naučiť užitočné slová a frázy relevantné pre rôzne krajiny. Obsahuje viac ako 2 000 fráz a zvukových nahrávok pre rôzne cestovateľské situácie, ako je navigácia, bezpečnosť či objednávanie jedla. Aplikácia tiež obsahuje interaktívne kartičky, kvízy a zvukové lekcie na zlepšenie zážitku z učenia. Príjemným bonusom sú aj ďalšie nástroje, ako hlasový prekladač, kultúrne tipy či prevodník mien.

9. Pimsleur

Aplikácia Pimsleur sa bude páčiť najmä tým, ktorí majú cieľ rozvíjať konverzačné schopnosti, výslovnosť a chcú porozumieť novému jazyku v praktických situáciách. Vyučovacia metóda kladie dôraz na počúvanie a rozprávanie prostredníctvom interaktívnych audio lekcií. Študenti si jazyk precvičujú spôsobom, ktorý napodobňuje konverzácie v reálnom svete. Aplikácia ponúka lekcie v 50 jazykoch, ktoré sú navrhnuté, aby ste ich zvládli v krátkych intervaloch bez pocitu zahltenia.

10. Babbel

Aplikácia vhodná najmä pre začiatočníkov ponúka 14 jazykov so silným dôrazom na praktické používanie jazyka. Interaktívne lekcie trvajú 10 až 15 minút a zahŕňajú čítanie, písanie, počúvanie a hovorenie. Obsahuje tiež technológiu rozpoznávania reči na pomoc pri zlepšovaní výslovnosti. Bude sa vám páčiť, ak chcete pomerne rýchlo zlepšiť svoje konverzačné zručnosti a vyhovuje vám štruktúrovaný prístup založený na lekciách.

11. Mondly

Ak hľadáte zábavný, interaktívny a gamifikovaný prístup k učeniu jazykov, Mondly sa vám bude páčiť. Zameriava sa najmä na rozprávanie a počúvanie. Krátke a ľahko zrozumiteľné lekcie sú dostupné v 33 jazykoch. Veľkou pridanou hodnotou je technológia rozpoznávania reči, ktorá pomáha so zlepšovaním. Pomocou chatbota si zasa môžete precvičovať konverzáciu v reálnom živote.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.