Alexandra Bukovčanová

14. februára 2020

Toto sú najpoužívanejšie jazyky na svete

Podľa portálu Ethnologue na svete existuje cez 7 160 hovorených jazykov. Toto číslo však neustále klesá a značnému počtu z týchto jazykov zostáva len niekoľko hovoriacich. Až 90 percent z celkového počtu jazykov používa približne 100 000 ľudí. Jazyky sa totiž neustále vyvíjajú a podľa odhadov každé dva týždne nejaký vyhynie.

Pridajte sa ku 10 871 podnikateľom, marketérom a manažérom a získajte praktické tipy z oblasti prekladov a podnikania v zahraničí.
Preskúmajte Translata Brífing

S rozmanitosťou jazykov je spojené aj veľké množstvo rôznych systémov písania. Zatiaľ čo slovenčina používa latinskú abecedu, jazyky ako arabčina a hebrejčina používajú písanie sprava doľava. Najmenšiu abecedu iba iba 12 písmenami používa jazyk Rotokas v Papue Novej Guinei. Ázijská krajina sa tiež označuje za jazykovo najrozmanitejšiu na svete. Hovorí sa tu viac ako 800 rôznymi jazykmi.

Mnohé domorodé jazyky dokonca nemajú písomnú formu, pri odovzdávaní vedomostí a tradícií sa spoliehajú výlučne na ústnu komunikáciu a rozprávanie príbehov. Príkladom je Pirahã, ktorým hovorí domorodá skupina v amazonskom dažďovom pralese. Vo veľkej miere sa spolieha na ústnu komunikáciu.

Ktoré jazyky sú na svete najviac rozšírené? Zoznam najvyššie umiestnených jazykov vás možno prekvapí. Zaujímavosťou je, že medzi touto desiatkou nájde svoj materinský jazyk až polovica celosvetovej populácie.

Čínština

Ak zhrnieme všetky formy čínskeho jazyka, napočítame asi 1,3 miliardy rodených hovoriacich. To z nej robí najpoužívanejší jazyk na svete. Čínština v skutočnosti nie je jeden jazyk, skôr príbuzná skupina jazykov, z ktorý zďaleka najviac používanou je mandarínčina. Mandarínska čínština je rodným jazykom približne 1 miliardy ľudí, väčšina z nich žije v Číne. Je to úradný jazyk Taiwanu, Singapuru, Hongkongu a Macau.

Rodení hovoriaci: 940 miliónov.

Španielčina

Španielski bádatelia a dobyvatelia počas koloniálnych období rozšírili svoj jazyk do celého sveta. Dnes je španielčina rodný jazyk pre 460 miliónov ľudí. V Španielsku žije iba 46,7 miliónov ľudí, čo predstavuje iba 10% z celkového počtu rodených hovoriacich. Týmto jazykom hovorí veľká časť Južnej a Strednej Ameriky, jeho používanie vzrástlo aj v USA.

Rodení hovoriaci: 485 miliónov.

Angličtina

Angličtina je síce univerzálnym svetovým jazykom, no počet rodených hovoriacich dosahuje 380 miliónov, vďaka čomu získala v zozname najrozšírenejších jazykov bronzovú priečku. Väčšina rodených hovoriacich žije v Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve.

Rodení hovoriaci: 380 miliónov.

Potrebujete preklad zo slovenčiny do angličtiny? Obráťte sa na nás.

Hindčina

Primárne je tento jazyk používaný v severnej Indii a niektorých častiach Pakistanu. S nárastom indickej populácie stúpa aj počet ľudí, ktorí týmto jazykom odmalička hovoria. Je to jeden z 23 úradných jazykov v Indii, započujete ju napríklad v štátoch Džammú a Kašmír, Dillí, Radžastan, Bombaj a iných.

Rodení hovoriaci: 341 miliónov.

Arabčina

Arabský jazyk, podobne ako čínština, označuje skupinu príbuzných jazykov s množstvom miestnych variácií. Moderný štandard písanej arabčiny pripomína klasickú arabčinu (ktorú nájdeme v Koráne), no čo sa reči týka, niektoré jej formy sú tak odlišné, že dvaja ľudia hovoriaci týmto jazykom si nemusia porozumieť.

Rodení hovoriaci: 319 miliónov.

Bengálčina

Tento jazyk je najrozšírenejší v meste Kalkata v Indii a hovorí ňou až 170 miliónov obyvateľov Bangladéša. Rast populácie sa tu rapídne zvyšuje, takže v blízkej budúcnosti môže počet rodených hovoriacich stúpať.

Rodení hovoriaci: 250 miliónov.

Portugalčina

Jazyk má pôvod v oblastiach dnešnej Galície a Portugalska, v súčasnosti je úradným jazykom v Portugalsku, Brazílii, Mozambiku, na Kapverdoch a v niekoľkých ďalších krajinách. Rovnako ako španielčina, aj portugalčina bola do sveta rozšírená kolonialistami.

Rodení hovoriaci: 221 miliónov.

Ruština

8. najčastejšie používaný jazyk na svete je ruština, s viac ako 150 miliónmi hovoriacich. Väčšina z nich žije v Rusku a bývalých krajinách Sovietskeho zväzu. Ruština je rodným jazykom mnohých svetovo známych spisovateľov a básnikov.

Rodení hovoriaci: 154 miliónov.

Potrebujete preklad zo slovenčiny do ruštiny? Obráťte sa na nás.

Japončina

Takmer všetci rodení hovoriaci žijú v Japonsku. Tento jazyk je unikátny tým, že má až 3 abecedy – hiragana, katakana a kanji. Geograficky ide o najviac koncentrovaný jazyk. Okrem Japonska žijú rodení hovoriaci aj v Brazílii, na Filipínach a v Spojených štátoch.

Rodení hovoriaci: 128 miliónov.

Lahandčina

Známa aj ako lahndi alebo západná punjabčina je používaná v niektorých častiach Indie a Pakistanu. Opäť hovoríme o skupine viacerých nárečí, ktoré spoločne tvoria desiaty najrozšírenejší jazyk sveta. V tomto jazyku je spievaná väčšina populárnych piesní v Indii.

Rodení hovoriaci: 119 miliónov.

Najpoužívanejšie svetové jazyky patria medzi jazykové kombinácie, ktoré prekladá agentúra Translata.

Ktorý jazyk je na svete najpoužívanejší bez ohľadu na rodených hovoriacich? Ak vám napadla angličtina, hádali ste správne. Ako druhý jazyk je používaná vo viac než 140 krajinách a počet ľudí, ktorí tento jazyk ovláda, každým rokom rastie. Predpokladá sa však, že prvenstvo v budúcnosti prevezme čínština.

It's a dream come true for me to work for a company where I trust the people and the services 100%. Peter Drucker was right about one thing: "The best way to predict the future is to create it," which is why it'll be my pleasure to brief you on the future direction of the translation sphere as well as the hidden pitfalls of marketing.